Przygotuj sylwetkę na lato z najmodniejszą dietą
Data publikacji:
Jak powstał peganizm?
Peganizm, którego wyszukiwanie w serwisie Pinterest w ostatnim czasie poszybowało w górę o 300% to nic innego, jak połączenie diety wegańskiej i paleo. Jej autorem jest doktor Hyman, który postanowił wybrać najzdrowsze jego zdaniem elementy z obu diet i w ten sposób stworzyć idealny model żywienia. Czy mu się udało? Jedno jest pewne: jego dieta zrobiła furorę wśród gwiazd i influencerek i jest na językach (i to dosłownie!) wszystkich obserwujących najnowsze trendy.
Z diety wegańskiej peganizm czerpie bardzo duże dzienne spożycie (75%!) warzyw i owoców, a z diety paleo pożycza ryby i mięso w niewielkich ilościach. Wszystko to uzupełnione sporą dawką zdrowego tłuszczu w postaci nasion, orzechów, awokado. Myślący o diecie pegańskiej muszą pożegnać się z cukrem i nabiałem oraz chemicznymi dodatkami – od dziś w jadłospisie początkującego peganina znajdzie się miejsce wyłącznie na produkty niskoprzetworzone, o niskim indeksie glikemicznym, co zapobiega skokom cukru we krwi.
Co na talerzu?
Jak już wspomnieliśmy, dieta pegan to głównie warzywa i owoce. Dozwolone jest także spożycie jajek i roślin strączkowych oraz mięsa i ryb, ale w mniejszych ilościach, jako dodatek do porcji warzyw. Dozwolona jest soczewica i ciecierzyca oraz gatunki ryb zawierające niewiele rtęci np. łosoś.
Czego na pewno nie znajdziemy na talerzu pegan? Przede wszystkim nabiału – wszystkie produkty pochodzenia mlecznego w diecie pegańskiej są wykluczone. Kolejny element, który znalazł się na celowniku to gluten: peganie jedzą wyłącznie zboża niezawierające go: np. amarantus, ryż, komosę ryżową. Pszenica, żyto, jęczmień i orkisz są na liście zakazanej. Peganizm polega także na eliminacji białego cukru i przetworzonych tłuszczy roślinnych, które zastępujemy awokado, oliwą z oliwek czy kokosem. Co ważne, wszystkie produkty w diecie pegańskiej powinny być jak najmniej przetworzone i organiczne.
Peganizm – czy dla wszystkich?
Twórca diety pegańskiej, Mark Hyman uważa, że dieta pegańska jest zbilansowana i odpowiednia dla każdego organizmu ze względu na dużą elastyczność dozwoloną w jej ramach. Z pewnością peganizm może być inspiracją do tego, by włączyć w swój jadłospis więcej zdrowych tłuszczy zawierających nienasycone kwasy omega 3 w postaci nasion, orzechów czy awokado. Warto wziąć przykład z pegan także w przypadku eliminacji białego cukru i żywności przetworzonej, a zamiast tego kupować więcej warzyw i owoców od lokalnych producentów. Założenia peganizmu w dużej mierze opierają się bowiem na zasadach każdej zdrowej diety.
Pamiętajmy jednak, że każdy organizm jest inny! Włączenie elementów peganizmu do naszej diety z pewnością nam nie zaszkodzi, ale radykalne i restrykcyjne zmiany w odżywianiu powinny zostać skonsultowane z dietetykiem lub lekarzem, a decyzje żywieniowe zawsze powinniśmy podejmować z uwzględnieniem naszego stanu zdrowia i wyników badań.
Może Cię zainteresuje
- Stylizacje świeże, lekkie i idealne na wiosnę
- Jestem redaktorką mody, ale tych trendów na wiosnę zupełnie nie rozumiem
- Wybieram najlepsze jeansy dla 50-latek. Króluje jeden fason, ale możliwości jest więcej
- Są wygodne i eleganckie. To najmodniejsze czółenka na słupku na wiosnę 2024
- Dzięki Dodzie już wiadomo, jaka kurtka będzie hitem wiosny. Nie chodzi o ramoneskę
- Marynarka damska w kratę w stylizacjach 2024. Zdziwisz się, do jak wielu rzeczy pasuje