Olej kokosowy: musisz go wypróbować!

Olej kokosowy to wielofunkcyjny naturalny kosmetyk. Poznaj 5 sposobów na jego wykorzystanie! Świetnie sprawdza się jako krem nawilżający, maska do włosów, a także jako składnik peelingu. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym mają działanie odżywcze i wygładzające. Zobacz najnowszy odcinek Domodi.tv i dowiedz się więcej!

Olej kokosowy: jak go wybrać?

Według specjalistów należy wybierać olej nierafinowy. Olej kokosowy nierafinowany (tzw. virgin) nie został pozbawiony wielu wartości odżywczych, ponieważ jest tłoczony na zimno. Ale to dotyczy celów kulinarnych! W kosmetyce jak najbardziej można korzystać z oleju kokosowego rafinowanego. Jedyny jego minus jest taki, że nie pachnie. W kwestii ceny - olej nierafinowany może być nawet 2-3 razy droższy od rafinowanego. Informacje o rodzaju oleju znajdziecie na etykiecie. Obecnie olej kokosowy jest bardzo popularny, więc kupić go można w wielu supermarketach, drogeriach i sklepach internetowych.

Dlaczego warto z niego korzystać? 

Olej kokosowy posiada wiele kwasów tłuszczowych, m. in. laurynowy (naturalnie występuje tylko w kokosie), oleinowy (Omega-9) i linolowy (Omega-6). Istotne znaczenie ma tutaj kwas laurynowy, który jest odpowiedzialny za budowę odporności organizmu, a dodatkowo działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Często nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Ciekawostką jest fakt, że olej kokosowy nie jełczeje i posiada długi termin przydatności do spożycia, aż 2 lata! 

Olej kokosowy w kosmetyce: do czego służy?

Olej kokosowy to naturalny kosmetyk. Wykorzystujemy go m. in. do demakijażu, jako balsam do ciała i krem do twarzy.

1. OLEJ KOKOSOWY: DEMAKIJAŻ OCZU

Z uwagi na to, że olej kokosowy jest tłuszczem, a woda nie, więc, aby miała ona funkcje rozpuszczania tłuszczu i usuwania makijażu, trzeba do niej dodać wiele środków chemicznych, które mogą podrażniać skórę. Olej kokosowy ich nie potrzebbuje! Usuwa nawet wodoodporne kosmetyki! Olej kokosowy służy do demakijażu oczu: tuszu do rzęs, eyelinera czy intensywnych cieni. Warto dodać, że  nie podrażnia oczu, a ponadto nawilża i odżywia skórę wokół oczu. Nie zapominajmy o tym, aby zmyć jego pozostałości delikatnym mleczkiem lub żelem do mycia twarzy.

2. OLEJ KOKOSOWY JAKO MASKA DO WŁOSÓW

Olej kokosowy ma właściwości silnie nawilżające. Nie powinny się go obawiać nawet osoby, które borykają się z problemem przetłuszczających się włosów. Można użyć go na końcówki włosów - lekko wmasowując. Najlepiej pozostawić go na włosach na całą noc, a rano zmyć szamponem, który na co dzień używasz. Jeśli jesteś posiadaczką kręconych włosów - olej kokosowy pomoże ci je poskromić. 

3. OLEJ KOKOSOWY TO NATURALNY DEZODORANT

Olej kokosowy nie zastąpi specjalistycznego antyperspirantu, ale jeśli masz wrażliwą skórę i nie możesz używać takich specyfików, ten naturalny kosmetyk będzie świetnym rozwiązaniem. Użyteczne są w tym przypadku jego właściwości antybakteryjne. Należy jednak pamiętać, że nie zapewnia on 24-godzinnej ochrony. Jako alternatywę dla klasycznego oleju kokosowego można zastosować jego połączenie z olejkami zapachowymi i eterycznymi. 

4. OLEJ KOKOSOWY JAKO BALSAM DO CIAŁA

Jak już wspominaliśmy wcześniej - olej kokosowy ma właściwości nawilżające, więc można używać go jako balsamu do ciała. Stosujemy go na całe ciało tuż po kąpieli, ze szczególnym uwzględnieniem miejsc, gdzie najczęściej pojawia się zrogowaciały naskórek, czyli łokci i pięt. Osoby, które borykają się z przesuszającą się skórą na pewno będa zadowolone z działania tego kosmetyku! Poza tym olej kokosowy niezawodny jest jako nawilżający krem do twarzy. Niektórzy specjaliści twierdzą, że wygładza zmarszczki! Kolejne zastosowanie oleju kokosowego to kojący balsam na oparzenia słoneczne. Najpierw należy się skonsultować ze specjalistą i jeżeli nie będzie żadnych przeciwskazań z jego strony, poparzone miejsca ciała można posmarować olejem kokosowym

5. OLEJ KOKOSOWY TO SKŁADNIK PEELINGU

Następna propozycja dotycząca oleju kokosowego to peeling! Wystarczy połączyć go z gruboziarnista solą, np. himalajską lub cukrem - zyskamy wtedy naturalny peeling do ciała i twarzy. 

Olej kokosowy: tego nie wiedziałaś!

W jaki sposób uzykuje się olej kokosowy?

Ten olej zalicza się do olei roślinnych. Uzyskuje się go z kupry, tj. twardego miąższu orzechów palmy kokosowej, który się wysusza. Postać wysuszona miąższu to właśnie kupra. Najpopularniejszym regionem uprawy drzew kokosowych jest Pacyfik: Filipiny, Malezja i Indonezja. Olej kokosowy tłoczony na zimno ma więcej właściwości odżywczych. 

Olej kokosowy a problemy ze skórą

Okazuje się, że olej kokosowy mogą stosować osoby, które zmagają się ze skórą atopową i łuszczycą. Ten naturalny kosmetyk ma działanie bakteriobójcze, nawilża i natłuszcza. 

Olej kokosowy ma działanie przeciwstarzeniowe

Olej kokosowy ma w składzie antyutleniacze, które zwalczają odpowiadające za proces przedwczesnego starzenia się skóry wolne rodniki.

Olej kokosowy jako remedium na elektryzujące się włosy

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, olej kokosowy ujarzmia niesforne włosy. Szczególnie przydatny jest więc zimą, bo pomaga zapobiec elektryzowaniu się i puszeniu włosów. Należy pamiętać, że ma działanie nawilżające i natłuszczające, więc lepiej nie nakładać go od skóry głowy, lecz niżej. Najwięcej oleju kokosowego można wmasować w końcówki włosów. I problem z głowy!
 

Kokosowe kosmetyki: kup teraz!

Wiosenne wyprzedaże: trampki damskie Dzień Dziecka 2016 - modne prezenty

Polecamy w tej kategorii